terug naar overzicht

Uw huis verkoopklaar maken

Eindelijk is de knoop doorgehakt. U gaat uw huis verkopen. Maar hoe bereidt u uw huis voor op de verkoop? Welke zaken zijn van belang om het beste verkoopresultaat te behalen en de hoogst haalbare prijs?

Bij de verkoop van een huis is het van belang dat het huis perfect gepresenteerd wordt. Hierbij zijn onder andere de afwerkingsstaat en de inrichting belangrijk. Een goede presentatie is lonend, want juist een goed onderhouden huis brengt meer op. Waar moet u als verkoper op letten?

Ik wil een huis kopen

EEN WELKOM THUIS!

Nodigt uw huis uit om binnen te komen? Met andere woorden: ziet de voortuin er verzorgd en onkruidvrij uit? Misschien toch nog even een mooi gevulde bloempot bij de voordeur plaatsen. Over ‘voordeur’ gesproken: werkt het slot goed en zit de deur nog netjes in de verf? Doet de deurbel het goed? Zorg ervoor dat het huis er niet alleen van binnen, maar ook aan de buitenkant netjes uitziet, dat spinnenwebben verwijderd zijn, het mos en onkruid tussen de tegels weg is en ook de gordijnen aan het (schone!) raam netjes hangen. Een huis moet er vanaf de buitenkant al uitnodigend uitzien, mensen moeten er zich welkom voelen.

MAAK VAN UZELF EEN KANDIDAAT-KOPER!

Loop eens kritisch door uw huis en bekijk het door de ogen van een ander. Let daarbij op de hoeveelheid spullen die er staan. Doorgaans geldt: hoe minder spullen in huis, hoe ruimtelijker de woning. Zet het speelgoed van de kinderen weg. Maar ook lijstjes met familiefoto’s kan u beter even uit het zicht plaatsen. Het huis moet er uitzien alsof een kandidaat-koper er als het ware zelf al woont. Zijn er felle of uitgesproken kleuren gebruikt in huis? Neutraliseer deze dan zoveel mogelijk. Zit het behang nog overal vast, openen en sluiten de deuren soepel? Doen alle lampen het? Zien de kitranden op de badkamer er nog fris uit? Allemaal zaken die juist de belangrijke puntjes op de ‘i’ zetten en die zorgen voor een hogere verkoopprijs.

SCHOON EN FRIS

Net als opruimen is schoonmaken van essentieel belang. Een schoon huis verkoopt echt beter! Daarnaast laat een schone en frisse woning een belangrijke boodschap voor de nieuwe eigenaren achter: het gevoel dat er met zorg en liefde in het huis geleefd is. Zorg ervoor dat de ramen en kozijnen schoon zijn (zowel binnen als buiten), maar ook dat de koelkast er netjes en fris uitziet. Alle vaste kasten die achterblijven in het huis mogen geopend worden, hou hiermee dus rekening. Een leuk en fris bloemetje in een vaas doet ook vaak wonderen.

TUINIEREN

Of u nu groene vingers heeft of niet, ook de tuin verdient aandacht. Snoei bijtijds struiken en bomen, maak alle paden begaanbaar en onkruidvrij, maai het gras en zet ook hier een leuke pot bloemen neer. En als het weer het toelaat, plaats dan de kussens in de tuinset. Kortom: laat ook de tuin er verzorgd en uitnodigend uitzien! Opknappen hoeft niet duur te zijn, maar een beetje zorg en aandacht kan al een wereld van verschil maken. En laten we eerlijk zijn: voor uzelf is het ook fijn om na de foto/video-opname of na een bezichtiging in een schoon en opgeruimd huis thuis te komen. Een huis waaraan aandacht is besteed levert écht meer op; dubbele winst dus!

DE VERKOOPSTYLIST(E)

Het inschakelen van een verkoopstylist kan ook nuttig zijn. Een verkoopstylist heeft vaak net een andere én betere kijk op de inrichting en afwerking van het huis. Hij/zij heeft vaak slimme tips om een ruimte groter te doen lijken of sfeervoller. Succes met de voorbereidingen!