terug naar overzicht

Tips voor het bezichtigen van een huis

U heeft zich online georiënteerd op huizen en u heeft een mooi huis gezien. Hoe zou de woning er in het echt uitzien? Tijd voor een bezichtiging. Maar hoe pakt u de bezichtiging van een woning aan? En waar moet u op letten?

Ik wil een huis kopen

STAP 1 VOORBEREIDING

Voor de bezichtiging kunt u alvast een en ander voorbereiden. Wat zou u graag willen weten van het huis? En welke vragen kunt u de makelaar stellen? U kunt hiervoor een lijstje samenstellen. Om u een beetje op weg te helpen treft u hieronder enkele voorbeeldvragen:

  • > Wat is de reden van verkoop?
  • > Staat de woning al lang te koop?
  • > Hoe lang hebben de eigenaren er gewoond?
  • > Hoe is het contact met de buren?
  • > Is er sprake van overlast?
  • > Wanneer is de woning te betrekken?

 

STAP 2 TIJDENS DE RONDGANG

Eerste indruk

Wat is uw eerste indruk van de woning? En van de omgeving? Hoort u omgevingsgeluiden? Probeer hier bij stil te staan tijdens de rondgang in de woning en in de tuin.

Bouwkundige staat

Hoe is de bouwkundige staat van de woning? Let op de staat van het schilderwerk, muren (staat van het voegwerk / eventuele scheuren), staat van het dak (ouderdom? mosvorming? kapotte pannen?) het houtwerk (is er sprake van houtrot? Is een schilderbeurt nodig?), is er scheefstand van het huis (verzakking / zetting)? Niet alleen is het verstandig om goed naar het exterieur te kijken, maar ook naar het interieur. Wat is de staat van de installaties? Bijvoorbeeld ouderdom van de c.v.-ketel en de laatste onderhoudsbeurt. Hoe is de staat van de elektrische installatie? Wat is de staat van de keukenapparatuur? Zijn de meterkast en bedrading vernieuwd? Zijn er voldoende aardlekschakelaars? Is er asbest in de woning aanwezig?

Maken van foto’s

Wellicht wilt u van sommige ruimtes foto’s maken. Vraag altijd wel om toestemming aan de makelaar.

Vragen aan de makelaar

Als voorbereiding had u enkele vragen voorbereid voor de makelaar. Stel deze en vraag ook naar eventuele bijzonderheden van het huis. 

Onderzoeksplicht

Hou er rekening mee dat u ook een onderzoeksplicht heeft. Indien u twijfelt aan de eigenschappen van een zaak, dan dient u hier onderzoek naar te verrichten. Dit kan door middel van het stellen van vragen of om door een andere partij nader onderzoek te laten verrichten. U kunt hierbij denken aan een bouwkundige keuring. Voldoet u niet aan uw onderzoeksplicht dan bestaat het risico dat u de verkoper niet aansprakelijk kunt houden voor eventuele gebreken.

Doelmatigheid

Voldoet het huis aan uw behoeftes? Niet alleen nu, maar ook in de toekomst? Is de indeling van het huis praktisch? Of moet er over een paar jaar al uitgebouwd worden? En is dat toegestaan? Is er voldoende bergruimte? Is de woning groot genoeg?

STAP 3 VERKEN DE OMGEVING

Niet alleen het huis zelf is belangrijk, maar ook zeker de locatie. Dat begint bij de directe buren. “beter een goede buur dan een verre vriend”. Goede buren kunnen erg bepalend zijn voor uw woongenot. Probeer hier informatie over in te winnen bij de makelaar of bel simpelweg aan bij de buren.

Komt u niet uit de omgeving, dan bent u mogelijk niet bekend met alle bijzonderheden van de wijk / buurt. Na afloop van de bezichtiging kunt u er voor kiezen om eens een rondje door de buurt te lopen. Het is aan te raden om dit op verschillende momenten te doen. Bijvoorbeeld een keer in de avonduren of een keer in het weekend. Wat valt u op? Hoe worden de woningen in de straat onderhouden? Ziet het er netjes uit of juist rommelig? Voelt u zich hier veilig?

Zijn er voorzieningen in de buurt? Waar kunt u boodschappen doen? Waar bevinden zich scholen? En zijn er uitvalswegen in de directe omgeving? 

Zijn er in de directe omgeving nog nieuwbouwplannen die worden gerealiseerd?

STAP 4 BESPREEK MET ELKAAR OF MET EEN ANDER DE WONING

Het is goed om met elkaar, met een familielid of aankoopmakelaar de woning en zijn bijzonderheden nog eens op een rijtje te zetten. Past het huis bij u? Is dit het huis van uw dromen? En neem na de bezichtiging gerust nog contact op met de makelaar als er vragen zijn.

In onze kennisbank is treft u een checklist die mogelijk van nu kan zijn tijdens uw eerstvolgende bezichtiging. Deze treft u hier.

Succes met uw komende bezichtiging!