terug naar overzicht

Wat is het verschil tussen een waardebepaling en een taxatie?

Wat is het verschil tussen een waardebepaling en een taxatie? In welke situatie heb ik een taxatie nodig en wanneer een waardebepaling?

Ik wil een huis kopen

OP WELKE MANIEREN KAN DE WAARDE VAN UW EIGEN HUIS WORDEN BEPAALD? 

Er zijn een aantal opties om de waarde van uw huis te bepalen:

  • > Via een online waarderapport (beschikbaar op onze website. Klik hier);
  • > Op basis van een vrijblijvende waardebepaling;
  • > Via een taxatie.

 

WAT ZIJN DE VERSCHILLEN?

Alle opties geven een indicatie van de waarde. Er is echter wel een verschil tussen de diverse methodes en de uitkomsten. Hieronder leest u hierover meer.

ONLINE WAARDERAPPORT

Een eerste kosteloze indicatie kunt u ontvangen door via het aanvragen van een online waarderapport. Er worden diverse vergelijkbare woningen in de buurt getoond met kenmerken. Op basis hiervan wordt modelmatig een waarde vastgesteld. Dit geeft u een eerste indicatie. Dit rapport ontvangt u direct in uw mailbox en hier zijn geen kosten aan verbonden. 

Deze waarde is modelmatig vastgesteld en dat heeft zo zijn beperkingen. Zo is er geen register-makelaar / register-taxateur bij u op bezoek geweest die eventuele bijzonderheden kan waarnemen die van invloed kunnen zijn op de waarde. Denk aan het vernieuwen van een keuken of badkamer. Of de mate van energiezuinigheid van het huis. Voor een eerste grove indicatie is het een prima optie.

Klik hier voor een gratis online waarde-indicatie van uw woning.

 

WAARDEBEPALING

Heeft u behoefte aan een preciezere indicatie van de waarde? En heeft u verhuisplannen? Dan begint het met een goed advies ter plaatse. We komen bij u op bezoek en gaan in op uw persoonlijke situatie en woonwensen. We bekijken uw huis en geven u een indicatie van de geschatte waarde. Zo geeft een gratis waardebepaling u direct inzicht in de waarde van uw huis.

Naast deze waardebepaling bieden wij u:

  • > inzicht in gerealiseerde verkoopprijzen van soortgelijke woningen in de directe omgeving;
  • > Een indicatie hoe courant uw woning is en de te verwachten verkooptijd;
  • > Inzicht in onze uitgebreide verkoopdiensten en wat wij voor u kunnen betekenen.

 

TAXATIE

Een gevalideerd taxatierapport is een officieel document dat wordt geaccepteerd door de bank. Een gevalideerd taxatierapport is onder andere benodigd voor het verkrijgen van een hypothecaire lening bij een geldverstrekkende instelling. De geldverstrekkende instelling wil inzicht in de waarde van het onderpand. Aan het opmaken van een taxatierapport zijn kosten verbonden. Ook voor woningtaxaties kunt u bij ons terecht. U leest er hier meer over. 

WOZ-WAARDELOKET

Via het online WOZ-waardeloket kunt u gemakkelijk en kosteloos WOZ-waarden van vergelijkbare woningen opvragen en toetsen. Inmiddels zijn de WOZ-waarden van woningen van alle gemeenten raadpleegbaar in het WOZ-waardeloket. Deze methode is echter minder nauwkeurig. Zo is de waarde niet actueel, aangezien de waarde wordt vastgesteld op 1 januari van het voorgaande jaar. Dit heet de waardepeildatum. Daarnaast wordt de waarde dikwijls vastgesteld door vergelijking via een computermodel. De WOZ-taxateur bezoekt dus niet elke woning. Meer informatie over hoe de WOZ-waarde tot stand komt, leest u hier.

Online waarderapport Waardebepaling Taxatie WOZ-waardeloket
Inzicht in waarde
Bruikbaar voor aanvragen financiering
Kosteloos?
Nauwkeurig?