terug naar overzicht

Gaat u eerst een nieuw huis kopen of verkoopt u eerst uw oude huis?

Geregeld wordt me de vraag gesteld wat er verstandig is. Verkoop ik eerst mijn huis of koop ik eerst een nieuw huis?

Het is een lastige keuze, want u ziet uw droomwoning en ineens moet u een keuze gaan maken. Het is vaak een dilemma, want een aan- en verkoop sluiten bijna nooit naadloos op elkaar aan.

WAT IS DE JUISTE KEUZE?

De beslissing om uw huis te gaan verkopen komt voort uit een bepaalde wens. U huurt een huis en wilt gaan kopen, u wilt op een rustigere locatie in het buitengebied gaan wonen, u wilt misschien groter wonen of juist kleiner.

Iedere situatie is weer anders en er is dus ook geen eenduidig antwoord te geven op de vraag of het verstandig is om eerst te kopen of juist eerst te verkopen.

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en van diverse andere factoren.

Denk aan de courantheid van uw woning (o.a. ligging en afwerking), de courantheid van uw nieuwe woning, opleverdatum van uw volgende woning (bij nieuwbouw ligt deze datum verder in de toekomst dan bij bestaande bouw), uw persoonlijke financiële situatie en uiteraard waar u zich zelf prettig bij voelt. Durft u enig risico te lopen of kiest u voor zekerheid? Nachten wakker liggen omdat u uw eigen woning nog moet verkopen is ook niet verstandig. Hieronder leest u er meer over.

EERST UW HUIS VERKOPEN EN DAN KOPEN

Betere onderhandelingspositie

Een voordeel van deze volgorde is dat u niet onder druk komt te staan tijdens een onderhandeling. Indien u al iets nieuws heeft gekocht, kan het betekenen dat u hiervan druk ervaart en mogelijk genoegen neemt met een lagere opbrengstwaarde. U heeft dus een betere onderhandelingspositie als u nog geen huis heeft gekocht.

Zekerheid over de opbrengstwaarde

Daarnaast weet u precies wat uw huis opbrengt en wat u kunt investeren in een nieuw huis.

Twee keer verhuizen?

Ook de onderhandeling over de opleverdatum van uw huidige woning is een punt van aandacht. Wellicht kunt u goede afspraken maken met de koper(s) over de opleverdatum en sluit de opleverdatum van de verkochte en aangekochte woning op elkaar aan. In dat geval hoeft u niet twee keer te verhuizen.

Mocht dit niet lukken, dan krijgt u waarschijnlijk te maken met een extra verhuizing. Als u een huis koopt nadat u uw eigen huis heeft verkocht, dan zult u tijd nodig hebben voor het vinden van een nieuw huis en ook de verkoper van uw nieuwe huis zal niet direct zijn huis kunnen verlaten.

Dat betekent dat u tijdelijk ergens anders zult moeten verblijven. U gaat wellicht een woning huren, u gaat tijdelijk inwonen bij iemand anders of u verblijft op een vakantiepark.

Fiscale en financiële overwegingen

Ook fiscale en financiële overwegingen spelen een rol of wellicht wilt u uw hypotheek meenemen? Iedere situatie is weer anders. Laat u naast de verkoop van uw woning ook goed adviseren over de financiële en fiscale consequenties.


EERST EEN HUIS KOPEN EN DAN VERKOPEN

In één keer verhuizen én geen kosten voor een huurwoning

Als u eerst een huis koopt hoeft u niet in te zitten waar u en eventueel uw gezin verblijft zodra uw huis is verkocht én u hoeft maar één keer te verhuizen. U maakt geen extra kosten voor bijvoorbeeld een huurwoning.

Tijd om het nieuwe huis gereed te maken

Daarnaast heeft u tijd om uw nieuwe huis gereed te maken door bijvoorbeeld nog te schilderen of te verbouwen.

Onzekerheid over opbrengst en verkooptijd

Daar staat wel enige onzekerheid en een risico tegenover. Realiseert u de verwachte verkoopopbrengst? En hoe snel verkoopt u uw huis? Er zijn nog andere zaken om rekening mee te houden zoals een overbruggingshypotheek en de fiscus.


OVERBRUGGINGSHYPOTHEEK

De overbruggingshypotheek is een uitkomst om de overwaarde van uw oude huis te gebruiken voor uw nieuwe huis. Zolang het transport van uw oude huis nog niet heeft plaatsgevonden, beschikt u niet over deze gelden. Het gaat dus om een lening totdat uw huis is verkocht. Deze hypotheek wordt afgelost zodra de huidige woning is verkocht.

Uw financieel adviseur kan u voorlichten over de mogelijkheden en financiële consequenties.

BELASTINGDIENST

Bent u verhuisd, maar heeft u uw vorige woning nog niet verkocht? Als u aan de voorwaarden voldoet, mag u ook deze woning tijdelijk als eigen woning opgeven. U heeft dan voor die woning recht op renteaftrek.

Meer informatie hierover en over voorwaarden en aftrekposten kunt u terugvinden op de website van de Belastingdienst via deze link: klik hier.


Tijdens verkooptraject uw woning verhuren?

Verhuurt u uw huis in die tijd? Dan mag u over de verhuurperiode de rente niet aftrekken. Er zijn nog meer haken en ogen aan het tijdelijk verhuren van uw woning. Laat u hierover goed informeren. Meer weten over de belastingdienst en tijdelijk twee woningen, zie: https://www.belastingdienst.nl/tijdelijk_2_woningen

Kortom, elke optie heeft zo zijn voor- en nadelen. Om de vraag te beantwoorden of het in uw situatie verstandig is om eerst te kopen en dan te verkopen of juist andersom is afhankelijk van diverse factoren. Een advies op maat is dus belangrijk om deze vraag goed te beantwoorden.